Milanda Koopman, lid bestuur afdeling M&G
- 23 december 2020
- Nieuwsbericht
- Maatschappij & Gezondheid
Ik ben Milanda Koopman. Sinds begin van dit jaar heb ik mij (als aspirant bestuurslid) aangesloten bij het bestuur van M&G.
Na mijn studie tot wijkverpleegkundige in 1991 heb ik een aantal jaren in de wijk gewerkt (voor het groene kruis). Ik heb in de eerste jaren van mijn beroepsuitoefening grote veranderingen in mijn vak meegemaakt. Van het vertrek van de ouder en kind zorg uit de wijk, het fuseren van kruisverenigingen met de gezinsverzorging tot het ontstaan van het RIO/ CIZ.
In die tijd heb ik mij aangesloten bij de Landelijke vereniging van Wijkverpleegkundigen. En zover gaat mijn lidmaatschap van de vereniging -en haar voorgangers- dus terug.
In 1999 had ik echter het gevoel dat ik als wijkverpleegkundige aan het kortste eind trok en ik ben na een post hbo-opleiding tot manager gestart als “hoofd verpleging en verzorging” in wat toen nog het bejaardenhuis heette. Ook in de bejaardensector heb ik vele veranderingen mogen meemaken: van het bejaardenhuis in de wet op de bejaardenoorden naar het verzorgingshuis in de AWBZ en na de komst van de ZorgZwaartePakketten de omvorming van verzorgingshuis naar verpleeghuis. Ik heb in deze periode 2x mogen meewerken aan de nieuwbouw van een verpleeghuis, een superleuke ervaring!
Daarnaast heb ik in 2010 mijn opleiding aan de universiteit van Utrecht tot verplegingswetenschapper afgerond met een onderzoek naar de ervaren kwaliteit van zorg tijdens kortdurende opnames.
Toen aan mij in 2014 bekend werd dat de wijkverpleegkundige vanaf 2015 de indicatiestelling van de wijkverpleging weer mocht gaan uitvoeren ben ik weer terug de schoolbanken in gegaan en vanaf januari 2015 ben ik weer als wijkverpleegkundige aan de slag gegaan (o.a. bij een hospice).
Ik heb ervaren dat ik als wijkverpleegkundige graag onafhankelijk, onbevooroordeeld en onderbouwd te werk ga.
Ik merkte dat ik dit mij in dienstverband niet altijd even gemakkelijk afging. Daardoor heb ik in 2017 het dienstverband gedag gezegd en ben ik voor mijzelf begonnen als wijkverpleegkundige.
Ik heb een grote affectie met patiënten op hoge leeftijd en met name de ziekte dementie heeft daarbij mijn interesse. Dit heeft mij in 2019 doen besluiten om de opleiding tot casemanager dementie te volgen, daarvan heb ik in oktober 2020 mijn getuigschrift ontvangen.
In 2018 ben ik via V&VN geschoold tot procesbegeleider intercollegiale toetsing en sindsdien begeleid ik samen met mijn “maatje” Sanne van der Ent diverse groepen bij hun intercollegiale toetsing. Sanne en ik hebben hiervoor in januari van dit jaar de Wijkzorg Academie opgericht.
Ik zit dus niet bepaald stil, dat zit ook echt niet in mijn aard. Ik ben altijd bezig, bedenk steeds weer nieuwe dingen en hoop dat ik met mijn activiteiten kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg in Nederland. Dat is ook 1 van de redenen om mijzelf aan te melden als aspirant lid bij het bestuur van M&G. Ik kan wel langs de kant gaan staan kijken en bedenken wat er beter zou kunnen, maar ik kan ook aansluiten en proberen, met alle kennis die ik in de afgelopen 29 jaar als professional heb opgedaan, een zinvolle bijdrage te leveren aan onze beroepsvereniging.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.