Ervaringsverhalen over de 2-daagse Masterclass GE 20-21 september 2018 in Amersfoort met subsidie van V&VN Oncologie

Via onze verpleegkundig specialist vernam ik van de mogelijkheid gebruik te kunnen maken van een subsidieregeling. Zo kon ik een poging wagen om via deze weg deel te nemen aan deze tweedaagse Masterclass Gastro Enterologische Oncologie te Amersfoort. Nou schrijven van die motivatie en opsturen, en dan zien we wel weer veder, want niet geschoten is natuurlijk altijd mis.

Totaal onverwacht kreeg ik een mailtje dat ik geselecteerd ben, om geheel kosteloos deel te mogen nemen aan de Masterclass. Inclusief overnachting. Wauw, die had ik niet aan zien komen, dat is fijn en voelde meteen als een tweedaags uitstapje (werkgelateerd natuurlijk, maar wel mét een nachtje doorslapen en warm avondeten, dat schiet er met kleine kinderen thuis regelmatig bij in… ).

De voornaamste reden dat ik deel wilde nemen aan deze masterclass was om binnen de GE Oncologie ervaringen uit te wisselen betreft een of tweedaagse-diagnostiek voor patiënten. Daarnaast de verdieping in de Gastro Enterologische oncologie, want juist deze Masterclass bied voor mij dé verdieping die ik zoek, over de ziektebeelden waar ik dagelijks de patiënten en hun familieleden begeleid en over voorlicht.

Die verdieping, die heb ik zeker gevonden. Zoals ik al had verwacht, was het programma zeer gevarieerd en zat er ‘een lijn’ in dit programma doordat er per dagdeel over één gebied in het spijsverteringskanaal werd gesproken. Sprekers waren allen zeer bekwaam en duidelijk in de informatie die zij gaven. Kortom: Veel (bij)geleerd en nieuwe ontwikkelingen gehoord over de behandeling van GE tumoren. De Robotchirurgie, waarmee in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis al geruime tijd word gewerkt was voor mij enigszins bekende informatie, nieuw hierin is het werken met de Robot i.c.m. Oesophaguschirurgie (in ons ziekenhuis word gewerkt met de Robot i.c.m. Colo-Rectale chirurgie). De opfrissing van de kennis rondom de werking van het spijsverteringskanaal en aansluitend informatie over de werking van immuuntherapie bij GE tumoren waren erg interessant.

Op de tweede dag ging het in het eerste gedeelte over het colorectaal carcinoom, hierbij heb ik DE verdieping gevonden waar ik wat mee kan en wat ik zeker door geef aan mijn directe collega’s. Met name de ontwikkelingen bij Early Rectal Cancer waarbij met lokale excisie zoals onder andere TEM en (Robotgeassisteerde) TAMIS, TaTME in sommige casussen de grotere en ingrijpende buikoperatie kan worden vermeden. In de middag werd er gesproken over levermetastasen bij coloncarcinoom en pancreastumoren.

Tijdens de lunch op dag 1 en 2 maar zeker ook tijdens het diner was erg uitgebreid de tijd om te ‘netwerken’. Als ik dat woord alleen al hoor denk ik: Oke, netwerken, kan ik dat, hoe gaat dat? Maar dit ging vanzelf. Doordat er vanuit alle hoeken van Nederland oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten aanwezig waren (en je allen hetzelfde vak beoefent 😊) had je snel een opening om mee te beginnen. En vanuit daar heb ik van meerdere oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten informatie gekregen over hoe het GE traject in het ziekenhuis waar zij werkzaam zijn eruit ziet. Wat ik niet had verwacht, dat er in ieder ziekenhuis anders gewerkt word. Er is echt van alles mogelijk. Doordat ik meerdere voor-en nadelen van een- en tweedaagse-diagnostiek heb gehoord, kan ik deze inforamtie meenemen naar mijn eigen ziekenhuis om dit traject in te zetten en meer vorm te geven.

Kortom, zoals jullie wel lezen, een aanrader om ook eens na te denken en gebruik te maken van deze subsidieregeling! V&VN, Stichting Oncowijs maar ook de organisatie van deze Masterclass bedankt, ik heb veel geleerd deze twee dagen in Amersfoort.

Irma Nielen, Casemanager/Oncologieverpleegkundige GE, GIO poli, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen.

       

 

Tweedaagse Masterclass Gastro Enterologische Oncologie Donderdag 20 en vrijdag 21 september 2018

Wederom een zeer geslaagde masterclass GE oncologie.

Voor mij een waardevolle aanvulling qua algemene kennis, maar ook zeer bruikbaar in de dagelijkse praktijk. De ochtend begint al goed.  De eerste drie sprekers hadden een zeer boeiend verhaal over behandelingsmogelijkheden bij oesophaugus en maagcarcinoom.

Behandelingsmogelijkheden vroegcarcinoom van de oesofagus Dhr. Prof. dr. Wusten, MDL-arts, UMCU, Utrecht. Open versus robot chirurgie bij slokdarmcarcinoom Dhr. drs. P. van der Sluis, chirurg gastro enterologische oncologie, UMC, Utrecht. Behandelingsmogelijkheden van het maagcarcinoom: HIPEC Mevr. dr. J. van Sandick, chirurg, AVL, Amsterdam. Niet alle behandelingsmogelijkheden worden uitgevoerd in de instelling waar ik werk. De informatie is voor mij vooral zinvol tijdens het voorlichten van patiënten, om te weten welke behandelmogelijkheden er zijn en wat deze inhoudt.

Vol bewondering heb ik geluisterd naar de presentatie van Dhr. Prof. dr. Ir H.F.J. Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie, WUR, Wageningen. Hij had van mij de hele dag wel mogen presenteren. Hij kan ingewikkelde materie over ons immuunsysteem duidelijk en op een leuke manier presenteren. Laat weer zien hoe belangrijk deel de darm vervult binnen ons immuunsysteem en waar wij op moeten letten bij een defect of operatie aan de darm.

De presentatie over de feaces donatie was een mooie aanvulling hierop en heeft de uiteenzettingen van dr Savelkous onderbouwd. Mevr. Y.H. van Beurden MSc, arts onderzoeker, VUmc, Amsterdam, hield een interessante presentatie. Het is de toekomst om door middel van faeces transplantaties ziektes te kunnen bestrijden. Ondanks dat het een nieuwe methode is zijn er al meerdere studies gestart die het effect hiervan moeten aantonen. Bied hopelijk ook perspectief voor de patiënten met kanker.

Net zoals immunotherapie een nieuw veelbelovend middel is. Mevr. Prof. dr. M. Koopman, internist oncoloog, UMCU, Utrecht heeft de highlights besproken. Vooral zinvol was het onderdeel wanneer is het zinvol te starten en welke kenmerken moet een tumor hebben wil het een kans van slagen hebben.

We sluiten de dag af met Pijn bij kanker: behandelingsmogelijkheden Mevr. B. Kramp, MANP, verpleegkundig specialist, Rijnstate. Cannabis en kanker: hoe te gebruiken / voorschrijven? Mevr. C. Tillier, MANP, verpleegkundig specialist, AVL, Amsterdam. Voor mij een bekender terrein. Niet veel nieuw informatie. Mogelijk voor andere deelnemers die wat minder in de materie zitten een zinvoller onderdeel.

De volgende dag na het ontbijt pikken wij de draad weer op. Dhr. dr. H. Pruijt, medisch oncoloog, Jeroen Bosch ziekenhuis, ’s Hertogenbosch. Geeft een mooi en duidelijk overzicht van de behandelingen die er zijn op oncologisch gebied en wat wij in de nabije toekomst kunnen verwachten.

Gevolgd door presentaties over lokale behandelingsmogelijkheden colorectaal carcinoom: TATME / TEM / TESAR Dhr. dr. R. Hompes, chirurg, AMC, Amsterdam en  behandeling van naar de lever gemetastaseerd colorectaal carcinoom Dhr. dr. W. Leclerq, chirurg, MMC, Veldhoven / Eindhoven. Geeft dat een mooi compleet overzicht in waar we tot nu toe staan en hoeveel mogelijkheden er zijn, maar ook wat er allemaal nog te leren valt.

Dat de zorg en behandeling rondom het pancreascarcinoom zeer complex is wordt duidelijk in de presentaties over nieuwe middelen bij het pancreascarcinoom: targeted therapie de nieuwe toekomst? Mevr. dr. J.W. Wilmink, medisch oncoloog, AMC, Amsterdam Enzymdeficiëntie en bacteriële overgroei na pancreas chirurgie Dhr. dr. R. Verdonk, MDL-arts Antoniusziekenhuis, Nieuwegein. Tevens bruikbare kennis voor mijn dagelijkse praktijk. Wanneer start je met enzymen en wanneer niet? Waarom is het zo moeilijk om een goede behandeling te vinden voor het pancreascarcinoom?

Niet alleen de presentaties, maar ook de lunch en het diner zijn het benomen waard. Het is leuk en zinvol om na een lange dag met elkaar te eten en nog na te kletsen in de bar. Om daarna heerlijk te slapen in één van de luxe hotelkamers. Kortom op alle fronten een aanrader en als verpleegkundige of verpleegkundig specialist werkzaam binnen de GE een niet te missen kans. Dus schrijf je volgend jaar zeker in.

Marisa Geukes, Verpleegkundig specialist GE oncologie, Jeroen Bosch ziekenhuis.

 

Op 20 en 21 september heb ik de Masterclass Gastro Enterologische Oncologie in Amersfoort bezocht.

Door de  subsidie van de V&VN was ik in de mogelijkheid om aan deze dagen deel te nemen.

Het waren zeer leerzame dagen voor mij.

De scholing was erg afwisselend en werd goed gepresenteerd.

Het is fijn om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gastro-intestinale maligniteiten.

Deze kan ik goed gebruiken in mijn dagelijkse werkzaamheden op poli oncologie. Aangezien mijn patiëntenpopulatie heel divers is, is het van belang om me zo breed mogelijk te oriënteren.

Door de presentatie Cannabis en kanker heb ik meer informatie en inzichten gekregen die ik mee kan nemen om een protocol over cannabisgebruik en kanker te maken samen met mijn collega verpleegkundig specialist palliatieve zorg.

De presentatie over het spijsverteringsysteem en afweer, invloed en werking was erg goed. Moeilijke materie wordt op een begrijpelijke manier gepresenteerd.

De organisatie en de accommodatie waren wederom erg goed.

Aan het eind van de tweede dag ging ik met een goed,  voldaan en dankbaar gevoel terug  naar huis.

Wil Theelen, Consulterend oncologie verpleegkundige, Laurentius Ziekenhuis, Roermond

 

Van V&VN Oncologie heb ik subsidie gekregen om deel te nemen aan de 2-daagse masterclass GE-tumoren in Amersfoort. Ik werk zelf als oncologieverpleegkundige op de dagbehandeling en zie daar veel GE-tumoren. Deze scholing sloot dus heel goed aan.

De twee dagen waren gevuld met lesuren waarin steeds een andere GE-tumor of behandeling aan bod kwam. Voorbeelden zijn immunotherapie, behandelingen bij gemetastaseerd coloncarcinoom, HIPEC bij maagcarcinoom, afweer, en pijn. De onderwerpen waren dus zowel inhoudelijk op de tumoren en hun behandeling gericht, als op ondersteunende zorg en nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Veel nieuwe kennis over behandelingen en studies kan ik direct gebruiken als achtergrondinformatie in de dagelijkse praktijk van mijn werk. Ik vond het best een intensief programma, maar hierdoor heb je in 2 dagen tijd het idee dat je weer goed up to date bent wat betreft deze problematiek. Inhoudelijk vond ik de scholing heel sterk, met ‘docenten’ (professionals uit de praktijk) die goed op de hoogte waren van de nieuwe ontwikkelingen en echt iets toe te voegen hadden. Ik heb mijn collega’s mondeling en via een samenvatting met ‘highlights’ per mail op de hoogte gebracht van de belangrijkste punten uit deze masterclass.

De dagen waren goed verzorgd met hapjes en drankjes tussendoor en een hotelovernachting. Gezien de inhoudelijke kwaliteit van deze masterclass zou ik collega’s zeker aanraden om te gaan.

V&VN Oncologie bedankt voor de subsidie!

Margriet IJzerman, oncologieverpleegkundige, UMC Utrecht

 

Ook dit jaar mocht ik aanwezig zijn bij deze interessante en leerzame masterclass GE. Er was dit jaar ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Doordat ik net was overgestapt naar een andere baan, was dit een uitgesproken kans om dit aan te vragen. Toen ik hoorde dat ik mocht  deelnemen aan de masterclass, was ik enorm blij met deze mogelijkheid. De masterclass GE sluit goed aan op werkzaamheden als verpleegkundige consulent.

Ook dit jaar was het programma boeiend, afwisselend en interessant. Het ene onderwerp meer aansluitend dan het andere onderwerp. Maar dat is logisch. In de ochtend werden de behandelingsmogelijkheden van het vroeg-carcinoom van de oesophagus belicht. En open- versus robot chirurgie bij slokdarmcarcinoom. Beide onderwerpen sluiten goed aan op mijn vakgebied. De sprekers waren boeiend om naar te luisteren. Leuk te horen hoe ze met passie over hun werken praten. Verder ging het ook nog over Hipec behandeling bij maagcarcinoom. Stuk voor stuk goede sprekers. De ochtend was voor mij een prima begin. Ik kan deze informatie goed gebruiken bij de voorlichting op de poli.

In de middag waren de onderwerpen het spijsverteringssysteem en afweer, invloed en werking van Immunotherapie bij GE-tumoren. Het blijft een lastig en moeilijke materie. Maar wederom interessant. Pijn bij kanker, behandeling en mogelijkheden. Cannabis en kanker. Daar sluiten we dag mee af. Belangrijk is dat we dit soort onderwerpen blijven behandelen. Mijns inziens onderwerpen die niet altijd goed worden besproken met de patiënt. Of te kort worden aangestipt. Goed om weer bij stil te staan als deze onderwerpen aan bod komen.

Na een lange dag was er een heerlijk diner en was er tijd om te netwerken. Het was leuk om elkaar weer te spreken. En ervaringen uit te wisselen. De volgende dag na een heerlijk ontbijt pakken we het programma weer op. De ochtend bestaat uit presentaties over lokale behandelingen bij colorectale tumoren: TATME, TEM, TESAR. Een mooie ontwikkeling waarbij een grote en heftige operatie niet direct noodzakelijk is. Het gaat met name over kleine tumoren die lokaal zijn te behandelen. Verder werd een naar de lever gemetastaseerd colorectaal carcinoom besproken. Beide presentaties gaven een compleet overzicht waar we nu staan. En welke mogelijkheden er nog zijn.

In de middag kwam de pancreas aan bod. Het pancreascarcinoom blijft een moeilijk te behandelen tumor. Dat hoor je ook tijdens de presentaties. Er worden kleine stapjes gezet. Met verschillende studies, target-therapie, chemotherapie en lokale behandelingen. De middag sluiten we af met enzymdeficiëntie. Wanneer start je met enzymen, hoe neem je ze in, hoeveel. Veel bruikbare tips die je mee kan nemen na de praktijk. Het is toch een onderwerp waar niet veel wordt over gesproken maar oh zo belangrijk.

De presentaties, de sprekers, organisatie, lunch, diner, de hapjes en drankjes, de overnachting en het ontbijt: stuk voor stuk was het perfect. Het was een zinvolle, leerzame en enorm interessante masterclass. Helaas wordt er niet altijd vooruitgang geboekt t.a.v. behandeling of een langere overleving. Maar er worden wel kleine stapjes gemaakt en soms grote stappen.

Als GE-verpleegkundige en oncologieverpleegkundige was deze masterclass weer boeiend en leerzaam. Een aanrader voor alle GE verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten. Wederom een geslaagde tweedaagse masterclass GE- oncologie. Ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij kan zijn.

Caroline van Nobelen, Verpleegkundig consulent, GIOCA polikliniek, Amsterdam UMC, locatie AMC.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)