Veelgestelde vragen met betrekking tot SONCOS, thuistoediening en EPA’s
- 30 augustus 2023
- Nieuwsbericht
- Oncologie
Onderstaand een overzicht aan veelgestelde vragen met betrekking tot SONCOS, thuistoediening en EPA’s:
1.Mag elke verpleegkundige werkzaam in een verpleegtechnische team deze zorg verlenen of moet het door oncologieverpleegkundigen geschieden?
Antwoord: Nee op dit moment is het toedienen van oncolytica, volgens de SONCOS normering voorbehouden aan Oncologieverpleegkundigen. V&VN oncologie en V&VN Technische Thuiszorg zijn gezamenlijk aan het verkennen of er vanuit de vernieuwde opleidingstructuur d.m.v. EPA’s alternatieve mogelijkheden zijn.
2. We zijn landelijk bezig met de EPA structuur m.b.t. het opleiden van o.a. oncologie verpleegkundigen. Hoe gaan jullie dit wegzetten m.b.t. SONCOS? Komt hierin nog een advies?
Antwoord: Wij zijn daar op dit moment mee bezig. Op dit moment vereist de SONCOS een gediplomeerde oncologieverpleegkundige. Het is zeker denkbaar dat voor bepaalde middelen een speciaal ontwikkelde EPA kan volstaan. Dit zijn wij o.a. in samenwerking met TTV aan het verkennen.
3. Ik vroeg mij af of er een platform is voor cytostatica thuistoediening waarin ervaringen worden gedeeld?
Antwoord: Dit vinden wij een goed idee! Wij zijn aan het kijken naar de mogelijkheden. Houd onze nieuwsbrief in de gaten.
4. Ik heb begrepen dat de SONCOS normering vanaf 1 januari 2023 verplicht is voor alle toedieningen van oncolytica? Welke evt. verdere mogelijkheden zien jullie voor het toedienen van oncolytica in de thuissituatie (wijkverpleging/technisch team), als er geen oncologieverpleegkundige beschikbaar is?
Antwoord: op dit moment is de vereiste dat het een oncologieverpleegkundige moet zijn. we zijn, in samenwerking met o.a. TTV andere opties aan het verkennen. Het ontwikkelen van een specifieke EPA, of voor specifieke afspraken voor bepaalde middelen is denkbaar.
5. Is er verder ook al doorontwikkeling met de opleiding tot oncologieverpleegkundige; namelijk dat deze ook meer toegespitst is op de wijkverpleging?
Antwoord: de nieuwe opleidingsstructuur voor de oncologieopleiding d.m.v. EPA’s is dit jaar gestart. Er zal eerst ervaring opgedaan moeten worden met deze nieuwe structuur van opleiden. We zijn ondertussen de mogelijkheden voor een specifieke EPA voor thuistoediening aan het verkennen. Hou onze nieuwsbrief in de gaten.
Bestuur V&VN Oncologie
Augustus 2023
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.