Deskundigheid
Deze pagina gaat over de deskundigheid van researchprofessionals
Het expertisegebied Researchprofessional geeft het beroep een eigen beroepsidentiteit. Het helpt het beroep te versterken en zichtbaar te maken richting je werkgever, opdrachtgever, collega’s en andere organisaties en instanties.
GedragscodeHet opzetten en uitvoeren van klinisch wetenschappelijk onderzoek is tegenwoordig niet meer mogelijk zonder ondersteuning van een gekwalificeerde Research Professional. De Research Professional werkt volgens onze gedragscode, deze kun je hier downloaden en lezen.
Voor patiëntenIn allerlei zorginstellingen en bedrijven kunt u Research Professionals tegenkomen. Afhankelijk van de instelling gebruiken zij verschillende titels. Dit kan voor u als patiënt verwarrend zijn.
Bij- en nascholing‘Bij- en nascholing’ is onderwijs dat met het beroep te maken heeft. Vanuit het ziekenhuis/instelling kan bij- en nascholing verplicht zijn zoals scholing in Good Clinical Practice.
CongresV&VN Research Professionals organiseert elk najaar een congres.
WorkshopsWorkshops V&VN Researchprofessionals
VacaturesOverzicht van vacatures voor Research Professionals en in het vakgebied van medisch wetenschappelijk onderzoek.
Researchcoördinator/-verpleegkundige
Een vervolgopleiding aan de Amstel Academie, Amsterdam UMC
- Start: jaarlijks in januari
- Duur: 13-15 maanden
- Locatie: Amsterdam UMC (VUmc)
- Kwalificatie: NLQF niveau 6
Onmisbare rol in het onderzoeksteam
Het opzetten en uitvoeren van klinisch wetenschappelijk onderzoek kan tegenwoordig alleen nog met een gekwalificeerd onderzoeksteam. De researchcoördinator/ -verpleegkundige maakt deel uit van dit team en coördineert onder supervisie van de hoofdonderzoeker de verschillende fases van het onderzoek.
Met deze opleiding verruimt de researchcoördinator/ -verpleegkundige de bekwaamheden zodat deze goed aansluiten bij de complexiteit van klinisch wetenschappelijk onderzoek.
Uniek in Nederland
Omdat de studenten tijdens hun opleiding in dienst zijn van een ziekenhuis of instelling én hun theoretisch onderwijs volgen aan de Amstel Academie , kan de geleerde theorie direct tijdens het praktijkdeel van de opleiding toegepast worden in de eigen beroepspraktijk. Dat maakt deze opleiding uniek.
OPBOUW
Het theoretische deel omvat de volgende leereenheden:
- Inleiding klinisch wetenschappelijk onderzoek
- Voorbereiden van klinisch wetenschappelijk onderzoek
- Uitvoeren van klinisch wetenschappelijk onderzoek
- Datamanagement & Kwaliteit
In de 2 praktijkleerperioden wordt het geleerde direct toegepast in de praktijk. Deze perioden omvatten een praktijkwerkplan, kwaliteitsopdracht, stage, klinische lessen en CURA opdracht.
Het volgen van lossen leereenheden/modules behoort tot de mogelijkheid.
Meer informatie en contact
Meer informatie over:
opleiding researchcoördinator/ -verpleegkundige >
opleiding researchmedewerker
Contactpersoon voor de opleiding is Warda Jama: e-mail: w.jama@amsterdamumc.nl
Oud-student aan het woord
"Door de opleiding bij de Amstel Academie wordt duidelijker waarom je doet wat je doet, en ook over waarom sommige dingen niet mogen. Er zijn op een werkdag altijd wel één of twee momenten waarop je op een kruispunt staat. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen goede zorg leveren of goede research doen. Door de regels en de juiste achtergrondinformatie te kennen, kun je een gesprek met de patiënt met meer overtuiging voeren. Door deze opleiding sta ik sterker in mijn schoenen."
Oud-student Amstel Academie
Researchopleidingen bij Breederode Hogeschool (advertentie)
Start nieuwe groep bijscholing NLQF 6 in 2024:
18 februari
14 maart
16 mei
Researchverpleegkundige / Clinical Research Coördinator (post-hbo)
Na de opleiding ben je als Researchverpleegkundige/Clinical Research Coördinator expert op het gebied van het opzetten en ondersteunen van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Door gebruik te maken van actuele praktijkgerichte opdrachten sluit de opleiding naadloos aan op de klinische researchpraktijk. In samenwerking met researchprofessionals en gastdocenten uit het werkveld belichten we de verschillende aspecten van het vakgebied, waardoor je uitstekend opgeleid wordt om in de praktijk proefpersonen, arts-onderzoekers, verpleegkundigen en anderen in alle fases van klinisch wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen en te adviseren. Je ontwikkelt toepasbare kennis van wet- en regelgeving omtrent patiëntveiligheid en kwaliteit van onderzoek.
Meer informatie over deze opleiding vind je hier.
Researchmedewerker (post-mbo)
Als researchmedewerker ben je volwaardig inzetbaar bij de uitvoering van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Door gebruik te maken van actuele praktijkgerichte opdrachten sluit de opleiding naadloos aan op de praktijk. Inspirerende gastcolleges en samenwerking met professionals uit de praktijk belichten de verschillende aspecten van het vakgebied. Door de samenstelling van de groep is er veel ruimte voor interactief leren. De opleiding brengt je in een actief leerproces waarbij je mede zelf verantwoordelijk bent voor het creëren van leermomenten in de praktijk.
Meer informatie over deze opleiding vind je hier.
Monitortraining voor wetenschappelijk onderzoek
Wil je als professional ook kwalitatief wetenschappelijk onderzoek kunnen monitoren? Met deze tweedaagse training monitoring word je hiervoor uitstekend opgeleid! Naast een korte update ten aanzien van de geldende wetgeving komen tijdens deze training de basisbeginselen van het monitoren uitgebreid aan bod. Met behulp van casuïstiek worden de verschillende monitorbezoeken besproken. Na deze training ben je conform de geldende vereisten in staat een juiste monitoring uit te voeren bij wetenschappelijk onderzoek.
Meer informatie over deze training vind je hier.
Masterclass Proefpersoneninformatie: tips & tricks rondom informeren
Binnen deze masterclass leer je als researchprofessional een bijdrage te leveren aan het informeren van een proefpersoon, zodat dit leidt tot geïnformeerde toestemming en vrijwillige deelname. Tijdens deze masterclass behandelen we de volgende onderwerpen:
- Eisen gesteld door wetgeving aan mondelinge en schriftelijke informatie
- Nieuwe model PIF van de CCMO, AVG proof?
- Mondelinge informatie: gesprekstechnieken ondersteunend aan het informed consent gesprek
- Workshop schrijven: Iedereen begrijpt mijn PIF!
Meer informatie over deze masterclass vind je hier.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.