En dan zit het jaar 2024 er weer op.
- 8 januari 2025
- Nieuwsbericht
- Research Professionals
Het was een jaar met enorm veel veranderingen en veel nieuws op het gebied van klinisch onderzoek. We hadden te doen met de nieuwe CTIS indieningen, het nationaal actieplan, de aankondiging van het nieuwe onderzoeks portaal en we zagen dat het onderzoeksprotocol dat is aangepast. Er was ook nieuws om de zorg om de bezuinigingen die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd. Dit heeft invloed op onze patiënten, maar vertraagd ook de ontwikkeling van nieuwe behandelingen door klinisch onderzoek. Er was ook goed nieuws, zo zijn we trots op de werkgroep die ons nieuwe Expertise profiel heeft aangepast en onze werkgroep zichtbaarheid die in het nieuwe jaar weer hoopt op te starten. En we kunnen terug kijken op een leerzame digitale workshop in februari, een mooi CCMO meets de research professionals congres samen georganiseerd met de CCMO en pas geleden ons research congres in het AMC. We staan onder druk van de enorme administratie last en het tekort aan collega’s. Maar wij weten elkaar te vinden, laten we in 2025 ook onze expertise delen. 30 Oktober zal een feestelijke dag worden. Ben jij er ook bij in de Reehorst in Ede? Namens het bestuur alle goeds voor 2025! Annemarie Geel Voorzitter V&VN Research Professionals |
Enkele korte berichtjes
* Tijdens het congres in het AMC hebben veel collega’s aangegeven de vereniging te willen ondersteunen met hun expertise. In januari zal ik iedereen die een email adres heeft achter gelaten aanschrijven met de vraag wat bij je past. We hopen daarmee enkele werkgroepen te kunnen opstarten, en de werkgroep zichtbaarheid te kunnen doorstarten.
* Aan alle collega’s die de opleiding tot research professional zijn gestart in Amsterdam en Rotterdam; we wensen jullie veel succes.
In alle ziekenhuizen in Nederland zoeken wij een contact persoon voor onze verenging. Mocht je je daar nog voor willen aanmelden? Laat dit ons dan weten via researchprofessionals@venvn.nl.
Wisten jullie dat we veel informatie delen via LinkedIn en Instagram? Nog geen toegang? Scan de QR code.
Nieuw bestuurslid
Mijn naam is Mirjam Hegeman. Sinds kort ben ik lid van het bestuur van de V&VN Research Professionals. In mijn werk heb ik een ietwat bijzondere weg afgelegd waarbij ik in 1998 ben begonnen als doktersassistente in Medisch Spectrum Twente in Enschede. De research trok mij echter het meest en in 2010 kreeg ik de kans om op de polikliniek reumatologie met een team van 5 mensen een bloeiende research afdeling op te bouwen waarvan ik inmiddels alweer ruim 10 jaar de research manager ben.
Naast mijn werk zing ik graag en ben ik actief binnen de plaatselijke carnavalsvereniging. Verder ben ik getrouwd en heb ik 3 dochters, een tweeling van 14 jaar en nog een dochter van 10 jaar. Ik ben erg enthousiast dat ik deel uit mag maken van het bestuur en hoop met mijn kennis van technologisch gericht onderzoek en mijn ervaring met fase 2 en 3 medicatie onderzoek een bijdrage te kunnen leveren.
Enquête uitslagen
Afgelopen zomer vulden jullie massaal onze enquête in. Bedankt daarvoor! We willen jullie globaal meenemen in de belangrijkste uitkomsten die ons opvielen.
De respons was groot, vooral van post-hbo-opgeleiden. Weinig post-mbo-opgeleiden reageerden, waardoor resultaten over hun niet representatief zijn. Opvallend is dat 20% van de respondenten geen post-mbo, post-hbo of masteropleiding heeft gevolgd, maar alleen een GCP/BROK-training volgde. We zijn blij te zien dat het merendeel van de vervolgopleidingen volledig wordt vergoed door werkgevers.
En dan wat informatie over functienaam en functietitel. Functienaam betreft de naam die je gebruikt in de praktijk als functieomschrijving en die vaak gebruikt wordt in vacatures.
Functietitel betreft de titel die gebruikt wordt in het functiehuis en gekoppeld is aan een salarisschaal en functiewaardering.
De titels "researchverpleegkundige" en "researchcoördinator" worden het meest gebruikt. Onder mbo- en hbo-verpleegkundigen is het gebruik van de titel "researchverpleegkundige" logisch gezien hun basisopleiding, terwijl paramedici vaker "researchcoördinator" hanteren. Het viel op dat er veel variatie bestaat in welke functienaam jullie passend zouden vinden bij opleidingsniveaus en situaties. Welke functienaam gebruikt iemand die geen vervolgopleiding heeft gevolgd? En waar ligt het onderscheid tussen een verpleegkundige die de post-mbo heeft gevolgd t.o.v. een post-hbo verpleegkundige? Hoe noemt een verpleegkundige met een afgeronde master zich? De enquête heeft inzicht gegeven, en roept tegelijkertijd nieuwe vragen op om over na te denken!
Functietitels binnen functiehuizen blijken sterk uiteen te lopen, afhankelijk van het ziekenhuis. Loop jij aan tegen vraagstukken op gebied van arbeidsvoorwaarden, dan kan een vakbond je helpen. Of schakel de VAR en/of OR in om jou te helpen in gesprek te gaan met de afdeling personeelszaken!
(V&VN is een beroepsvereniging en geen vakbond. Wij houden ons dus niet bezig met arbeidsvoorwaarden. Een vakbond is er om diens leden met vraagstukken over arbeidsvoorwaarden te ondersteunen.)
V&VN Research Professionals volgt de ontwikkeling op gebied van flexibel opleiden, maar lobbyt momenteel niet actief bij het College Zorgopleidingen (CZO).
Het bestuur gaat ondersteunt met de enquête resultaten met dit onderwerp verder. Het helpt in onze strategie en onderbouwing naar anderen toe. We zullen jullie hiervan zeker op de hoogte houden.
CRF vraagt om input
Wil je je expertise gebruiken en je stem laten horen? Reageer dan op het verzoek van de DCRF over input bijlagen van Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO).
In het kader van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) wordt door alle aangesloten veldpartijen hard gewerkt om de opstart van klinisch onderzoek te versnellen. Onderdeel daarvan is het stroomlijnen van de procedures met betrekking tot de lokale uitvoerbaarheid en de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) zodat deze optimaal aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Dit is temeer van belang omdat op termijn de VGO ook voor WMO-plichtig onderzoek anders dan geneesmiddelenonderzoek gebruikt kan worden.
Sinds de inwerkingtreding van de Clinical Trials Regulation verloopt het invullen en aanleveren van de VGO steeds sneller. Om dit proces verder te optimaliseren en de administratieve last voor onderzoekers en ondersteunende afdelingen te verlichten, worden de bijlagen van de VGO herzien. Als eerste stap van deze herziening wordt momenteel beoordeeld of de bijlage ‘Werkbelasting personeel afdeling lokale hoofdonderzoeker’ kan worden geschrapt. Naast deze aanpassing, hoort de DCRF graag vanuit het veld hoe de bijlagen van de VGO kunnen worden verbeterd. Graag ontvangt de DCRF je antwoorden op een drietal vragen over de bijlagen van de VGO via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/LM6RQV6.
De deadline voor het aanleveren van inbreng is 31 januari 2025. De werkgroep Lokale Uitvoerbaarheid, waarin alle bij de DCRF aangesloten veldpartijen zijn vertegenwoordigd, zal alle inbreng beoordelen om te komen tot een nieuwe versie van de bijlagen.
Bijgewerkte Declaration of Helsinki - 2024
Er is een update van de Verklaring van Helsinki..
De veranderingen (in het kort) van de Verklaring van Helsinki versie 2024 zijn:
▪ "Proefpersonen” werd veranderd in "onderzoeksdeelnemers".
Uitgebreidere bescherming onderzoeksdeelnemers:
- geïnformeerde toestemming (+eConsent).
- deelnemers zijn volledig op de hoogte van de risico's en voordelen
- kwetsbaarheid (eerlijkheid en waardigheid in interacties)
▪ Inclusiviteit: diverse bevolkingsgroepen moeten van het (resultaat van) onderzoek kunnen profiteren
▪ Focus op wetenschappelijke integriteit en preventie van fraude: geen tolerantie voor wangedrag
Onderzoeksportaal webinars
In januari en februari 2025 worden webinars gehouden waarin het Onderzoeksportaal wordt gepresenteerd en waarin uitleg wordt gegeven over het invoeren van gegevens.
De webinars worden gehouden op:
Dinsdag 7 januari (NL) 10:00 – 11:00 uur
Donderdag 9 januari (EN) 15:00 – 16:00 uur
Donderdag 6 februari (NL) 16:00 – 17:00 uur
Vrijdag 7 februari (EN) 10:00 – 11:00 uur
Deelname aan de webinars is gratis. Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.
ToetsingOnline blijft beschikbaar tot 24 januari 2025, 17:00 uur. Het Onderzoeksportaal is beschikbaar vanaf 3 februari 2025. In de tussenliggende periode kunnen geen onderzoeken worden ingediend.
ToetsingOnline blijft na de ingebruikname van het Onderzoeksportaal nog bestaan voor lopende beoordelingen. In de loop van 2025 gaat ToetsingOnline offline.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.