En de Pluim is voor Bianca Lourens

  • 26 februari 2024
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie

De pluim is deze keer voor Bianca Lourens. Bianca is een enorme doorzetter, is veerkrachtig, een creatieve denker en gefocust op haar doel, een fijne collega om mee samen te werken. 

Wie ben je?
Ik ben Bianca Lourens, 58 jaar en woon in Doetinchem. Ik ben getrouwd en wij hebben twee volwassen zonen, die inmiddels het huis uit zijn.

Waar werk je?
Ik werk in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als gespecialiseerd reumaverpleegkundige. Begonnen in de thuiszorg, daar nog een tijdje als reumaconsulente gewerkt. Vanaf 2009 werk ik op de poli reumatologie in het Slingeland en voel me hier nog steeds als een vis in het water.
Tijdens de zelfstandige spreekuren begeleid ik mensen in hun omgang met een van de vormen van reuma. Ik geef hierin voorlichting, advies en instructies en probeer een intermediair te zijn tussen arts en patiënt.

Waar heb jij je mee bezig gehouden?
Door de jaren heen ben ik, met mijn collega, vooral bezig geweest met de inrichting van de spreekuren. Samen met de reumatologen kijken wat de beste oplossing is voor de patiënt. Wij werken bij ontsteking gerelateerde reuma met alternerende spreekuren, de reumapatiënt ziet dan afwisselend de reumatoloog en de gespecialiseerd reumaverpleegkundige. Daarnaast doen we ook gecombineerde spreekuren, waarbij we gezamenlijk in één consult de patiënt zien.

De laatste jaren heb ik me hiernaast ook meer gericht op de voetzorg. In 2016 is er een literatuuronderzoek gestart over ‘Multidisciplinaire voetzorg bij patiënten met RA’ en hierbij is gebruik gemaakt van een zogenaamde expertgroep waarvoor ik me in die tijd heb gemeld. De zorg van de voeten van iemand met reuma vond ik kwalitatief niet optimaal. Na het afronden van dit onderzoek is de sectie voetzorg binnen de NHPR opgezet. Ik zit als gespecialiseerd reumaverpleegkundige in deze sectie en vertegenwoordig hiermee onze groep. Uit de aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen bleek onder andere dat de gespecialiseerd reumaverpleegkundige (samen met de reumatoloog) een belangrijke rol heeft aan het begin van het zorgpad ten aanzien van voetzorg. We hebben binnen de sectie een e-learning geschreven en ontwikkeld ter ondersteuning van de verpleegkundigen omdat we merkten dat hier nog niet altijd voldoende kennis ten aanzien van voetzorg is. Deze e-learning is overigens onlangs live gegaan.

Tegelijkertijd wilde ik binnen onze poli mijn opgedane kennis implementeren en heb ik, na lang lobbyen bij de reumatologen, een voetenspreekuur opgezet waarbij uiteindelijk een enthousiaste reumatoloog als back-up op de poli aanwezig is. Tijdens dit speciale spreekuur neem ik een anamnese af die specifiek is gericht op klachten rondom de voet en enkel. Dit kunnen o.a. neuropatische klachten, vaatklachten, synovitis of standsafwijkingen zijn. Daarnaast onderzoek ik de voeten en enkels. Ik heb hierin een observerende rol, een signaleerfunctie, waarbij het van belang is te observeren of er bijvoorbeeld sprake is van artritis, jicht, een standsafwijking, een peesirritatie of een ingegroeide teennagel. Ik bespreek de voetzorg, het belang van adequaat schoeisel en geef richting aan waar de patiënt met zijn voetklachten verder het best naartoe kan. Het streven is om alle patiënten één keer per jaar op het voetenspreekuur te zien, maar op dat logistiek haalbaar is moet nog blijken.

Waar word je blij van?
Ik word er blij van als we samen met het team zorgen dat de patiënt tevreden naar huis kan. Dat we de zorg rondom de reumapatiënt naar een hoger niveau kunnen tillen. Gisteren nog een tevreden patiënt gesproken, die heel blij was met de handvaten die ik had gegeven, dit had voor haar echt het verschil gemaakt. De rol van intermediair tussen reumatoloog en patiënt maakt dat alles op een goede manier bij elkaar komt en die rol past me nog steeds.

Wat zou je op de kaart willen zetten?
De voetzorg, dat is wel duidelijk! Op onze regionale scholing in maart geef ik nog een presentatie over het opzetten van mijn voetenspreekuur. In het algemeen vind ik het van belang de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden en te waarborgen, waar mogelijk meer verdieping te zoeken en de collega’s te blijven vinden om te leren van elkaar.

Aan wie geef jij de pluim door?
Ik geef de pluim aan Arianne Deventer, omdat zij haar nek uitsteekt en verder kijkt dan haar eigen spreekkamer. Dat ze, ondanks dat ze de communicatie voor V&VN Reumatologie al een jaar alleen moet doen, dit met veel enthousiasme is blijven doen. Ze heeft dit zelfs uitgebreid door zich nu ook binnen het bestuur nuttig te maken en dat waardeer ik enorm!

Bianca, heel erg bedankt voor het interview en het leuke gesprek waarin we jou hebben leren kennen. Wederom een zeer inspirerend gesprek met een enorme bevlogenheid voor de reumatologie. Fijn dat jij ons vertegenwoordigt binnen de voetzorg en ik hoop dat we allemaal aan de slag gaan met de e-learning over de voetzorg.

Arianne, gefeliciteerd met jouw pluim en we willen jou graag vragen voor een interview voor de volgende nieuwsflits.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)