Belangenbehartiging
Begin 2022 trad, na een lange formatieperiode, het nieuwe kabinet-Rutte IV (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) aan. Insteek van de nieuwe bewindslieden was maatregelen te initiëren die de gezondheidszorg in Nederland de komende jaren toegankelijk en betaalbaar houden. Zo wordt ernaar gestreefd dat patiënten in de toekomst zo lang mogelijk zorg thuis krijgen, dat er meer nadruk komt te liggen op het voorkomen van ziekte en dat er meer digitaal wordt gewerkt. Er werden intensieve onderhandelingen gevoerd met onder meer brancheorganisaties, overheidsorganen en beroepsverenigingen. In respectievelijk het IZA, WOZO en TAZ (Integraal Zorgakkoord / Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen / Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn) zijn afspraken vastgelegd over opleiden, loopbaanperspectief, professionele zeggenschap en het verlagen van administratieve lasten.
Veel capaciteit van V&VN-leden en -medewerkers is besteed aan deelname aan deze trajecten. Diverse afdelingen leverden suggesties aan (met name over concentratie en spreiding van zorg en regionale samenwerking). In speciale bijeenkomsten zijn leden bijgepraat over de implicaties van de nieuwe voornemens in de praktijk, leden werden geraadpleegd via een peiling en herhaaldelijk zocht V&VN de publiciteit om haar standpunten kracht bij te zetten.
Parallel aan dit traject kreeg V&VN samen met AZN, InEen, Actiz en ZN (Ambulancezorg Nederland / het samenwerkingsverband in de eerste lijn / brancheorganisaties in de VVT en wijkverpleging / Zorgverzekeraars Nederland) de opdracht om zorgcoördinatiecentra te ontwikkelen. Aan het zorginhoudelijke klankbord van het programma deden drie afdelingsbestuursleden mee (Cluster Acute Zorg, Ambulancezorg en Wijkverpleging). Daarnaast namen leden deel aan diverse werkgroepen.
Wzd en Wvggz
Al sinds de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz) hebben zorgprofessionals veel kritiek op deze wetten. Ondanks diverse verbetervoorstellen en aanpassingen de afgelopen jaren bleven ze moeilijk uitvoerbaar in de praktijk. Twintig leden van V&VN namen deel aan diverse evaluatiegesprekken en deden verbetersuggesties. De minister van VWS is van plan om eind 2023 een voorstel voor een fundamentele aanpassing van beide wetten naar de Tweede Kamer te sturen.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.