We behartigden belangen
In 2023 nam V&VN deel aan diverse bestuurlijke programma’s. Een aantal van deze programma’s lichten we hieronder verder toe.
Verkiezingen
In november 2023 vonden verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer. V&VN stelde in de aanloop naar de verkiezingen een manifest op met als boodschap aan een nieuw kabinet: geef verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten meer leiding, schaf het les- en collegegeld voor zorgopleidingen af en zet een streep door zinloze registraties. Het manifest kreeg veel media-aandacht. Van het NOS Journaal en RTL Nieuws tot de voorpagina van het AD én vermelding op een heleboel nieuwssites. Het vormt de basis voor de verdere gesprekken met bewindspersonen en Kamerleden in 2024.
Lees hier het Verkiezingsmanifest van V&VN.
Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging
In maart 2023 tekenden de Minister voor Langdurige Zorg, ActiZ, Zorgthuis.nl, Zorgverzekeraars Nederland en V&VN het investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging. In dit akkoord, dat tot stand kwam na een intensieve lobby van onder meer V&VN, wordt in totaal € 150 mln vrijgemaakt voor de instroom van nieuwe verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten. Het geld wordt beschikbaar voor zgn. leerwerktrajecten.
Lees meer over het thema wijkverpleging.
Stijging van het aantal opleidingsplaatsen voor de Verpleegkundig Specialist AGZ
Daarnaast wordt in juni bekend dat ook het aantal opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten toeneemt. Dit is besloten door de ministers van VWS en OCW, na nieuwe ramingen van het Capaciteitsorgaan (waaraan ook V&VN deelneemt).
Generiek Kompas Ouderenzorg
V&VN nam actief deel aan de totstandkoming van het Generiek Kompas, dat de kwaliteitskaders wijkverpleging en verpleeghuiszorg gaat vervangen. De inbreng van leden was daarbij van het beging tot het einde van het traject essentieel. Eind november heeft V&VN het plan samen met andere partijen ingediend bij het Zorginstituut Nederland (ZiN). Volgende stap is het opstellen van een implementatieplan waarna het Kompas definitief in werking kan treden.
Lees meer over het Generiek Kompas.
Integraal Zorgakkoord (IZA)
In 2023 werkte V&VN samen met veldpartijen de afspraken uit het IZA verder uit. Belangrijke mijlpalen in dat verband waren bijvoorbeeld:
- De voorbereiding van een uitvoeringsakkoord omtrent Eenheid van Taal: afspraken om elektronische gegevensuitwisseling te vergemakkelijken en daardoor de zorg beter en efficiënter te kunnen uitvoeren. Het akkoord werd voorbereid voor ondertekening in januari 2024;
- De ontwikkeling van een visie op de eerstelijnszorg in 2023, die moet bijdragen aan toegankelijke eerstelijnszorg die goed aansluit op het sociaal domein. De afdelingen in de eerstelijn zijn hier nadrukkelijk bij betrokken en de definitieve vaststelling wordt voorzien voor begin 2024.
Lees meer over het thema Integraal Zorgakkoord.
Wet Zorg en Dwang (WZD)
Omdat zorgprofessionals en wetgever het erover eens zijn dat de huidige wet tekortschiet, werkt V&VN samen met veldpartijen aan verbeterafspraken voor de nieuwe wet. Zo willen partijen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er in de toekomst meer maatwerk mogelijk is bij de evaluatie van de onvrijwillige zorg tussen de client (of haar/zijn vertegenwoordiger) en de zorgverlener.
Lees meer over het thema Wet Zorg en Dwang.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.