Bied carrièrekansen om mensen te behouden voor de zorg
- 23 maart 2018
- Nieuwsbericht
- Personeelstekort
- V&VN Algemeen
Onderzoek V&VN naar loopbaanwensen en salaris verpleegkundigen en verzorgenden
Werken in de zorg is steeds vaker een loopbaan en steeds minder een roeping. Dat blijkt uit onderzoek van V&VN naar de ambities, carrièremogelijkheden en het salaris van verpleegkundigen en verzorgenden. 47% van de ondervraagden vindt dat er in de zorg te weinig aandacht is voor loopbaanplanning. Bij de wens om een stap te zetten, wordt de helft niet gesteund door de werkgever.
Het huidige salaris staat niet in relatie tot de zwaarte van het werk, zegt 68%. Driekwart van de mensen die een toeslag krijgt voor onregelmatig werk, zou zonder dat extra geld niet rond kunnen komen. Door het grote aantal vacatures werken parttimers gemiddeld minstens 1 dag per week extra.
Ruim 2100 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten deden mee aan het onderzoek van V&VN naar doorgroeimogelijkheden en -wensen, salaris en contract. Een ruime meerderheid heeft een klein contract, maar werkt structureel meer. Gemiddeld werken mensen 11 uur meer om gaten in het rooster op te vullen. Een ruime meerderheid (68%) vindt het salaris niet in overeenstemming met de zwaarte van de baan. Omgerekend naar een fulltime dienstverband (36 uur) varieert het maximum bruto salaris van 2.737 euro voor een verzorgende tot 4.047 voor een verpleegkundig specialist.
Onderhandelen over salaris
Mannen werken vaker dan vrouwen fulltime en onderhandelen vaker over hun salaris. Ze hebben daarbij bijna twee keer zo vaak als vrouwen succes. Bijna één-derde van de respondenten heeft helemaal geen mogelijkheid om over het salaris te onderhandelen. De toeslag voor werk in de avond, nacht of weekend, is in veel gevallen geen luxe: 72% van de mensen met deze onregelmatigheidstoeslag geeft aan dat dit een noodzakelijke aanvulling is op het inkomen.
Sonja Kersten, directeur van V&VN: “Dit is het vak van de toekomst: beroepen met mogelijkheden om door te groeien of om gewoon iedere dag een beetje beter te worden in je vak, want dat hoor ik ook. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn vaak heel gemotiveerd voor hun patiënten, maar ze mogen zich ook laten horen. Carrièreperspectief, loopbaanplanning én onderhandelen over je contract, moeten in de zorg net zo vanzelfsprekend worden als daarbuiten. Daarmee maak je het vak ook aantrekkelijk voor jonge mensen en zij-instromers.”
Ambitie en doorgroeimogelijkheden
Ruim 60% van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden wil een carrièrestap zetten. Dat kan een andere functie zijn in de directe patiëntenzorg (29%) of een combinatie van zorg en een coördinerende of leidinggevende baan. Er komen – ook door de nieuwe beroepsprofielen – steeds meer mogelijkheden voor doorgroei binnen het vak: ruim een kwart wil doorgroeien naar een functie als regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.
Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat er in de zorg te weinig aandacht is voor carrière maken. 46% van de mensen die graag een stap willen zetten, wordt niet gesteund door de werkgever.
Lees meer over dit onderzoek in V&VN Magazine #3 – thema: carrière.
Met: interviews met 17 verpleegkundigen en verzorgenden over salaris, ambitie en carrièremogelijkheden. En: tips om te onderhandelen over je salaris.
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.