Challenge zet maatregelen rond persoonlijke hygiëne op scherp
- 9 maart 2023
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Sieraden afdoen, korte mouwen dragen en geen nagellak op. Het navolgen van infectiepreventiemaatregelen blijft een uitdaging. Het project Samen werken aan infectiepreventie helpt zorginstellingen om hiermee aan de slag te gaan. Verpleegkundigen Annamarie Hoogstrate en Liesbeth van Dieren raakten geïnspireerd en organiseerden een challenge. “Ik had ook een presentatie kunnen geven, maar nu zijn we er actiever mee aan de slag gegaan.”
Annamarie Hoogstrate en Liesbeth van Dieren zijn verpleegkundigen in verpleeghuis Ijsselheem op de locatie Maarlenhof. Ze kwamen online de persoonlijke hygiëne challenge tegen, ze besloten hem ook in hun organisatie te organiseren. Op elke afdeling legden ze briefjes neer waarop je door middel van een illustratie kunt zien hoe je de juiste infectiepreventie toepast. Collega’s kregen de opdracht om zichzelf hierop te beoordelen. Ze leverden de briefjes weer anoniem in. Hieruit kwamen verschillende aandachtpunten. Annamarie: “Van veel dingen waren collega’s zich niet bewust. Ook ik deed dingen onbewust verkeerd.”
Test je kennis
Uit de challenge kwamen drie punten rondom persoonlijke hygiëne die vaak misgaan. Wat weet jij erover?
Test je kennis
Dit klopt niet. Liesbeth legt uit: “Je moet tijdens je dienst gladde schoenen dragen die je makkelijk kunt afnemen, zoals schoenen van plastic of leer. Stoffen schoenen worden afgeraden.” Als er vloeistoffen op je stoffen schoenen komen, kunnen hier bacteriën gaan groeien. Annamarie droeg voor de challenge zelf ook suède schoenen naar haar werk. Nu ze weet dat dit niet de bedoeling is, doet ze dit niet meer. Annamarie: “Een doek over je stoffen schoenen halen is niet genoeg. Die schoenen nemen veel meer bacteriën mee dan je denkt.”
Dit klopt. Volgens Annamarie en Liesbeth zie je zeker na de feestdagen of na een vakantie dat collega’s nog nagellak dragen. Liesbeth: “De nagels moeten altijd schoon en kortgeknipt zijn. Want zelfs na het handen reinigen worden nagels met nagellak nooit goed schoon en blijven er bacteriën achter.” Geen enkele vorm van nagellak of nepnagels is toegestaan. Volgens Annamarie denken veel mensen dat gelnagellak wel mag: “Omdat dit beter blijft zitten dan gewone nagellak. Maar ook gelnagellak mag je niet dragen tijdens het werk. Onder de randjes kunnen toch bacteriën blijven zitten.”
Dit klopt ook. “Micro-organismen blijven op je kleding zitten als je het niet goed wast. Je neemt de micro-organismen op deze manier mee van cliënt naar cliënt. Ook als tijdens de dienst je kleding vies wordt, moet je schone kleding aandoen”, vertelt Liesbeth. Werkgevers zijn ook verplicht om hieraan te voldoen. In de Landelijke Richtlijn van de werkgroep Infectiepreventie (WIP-richtijn) staan de volgende kledingvoorschriften:
- Laat de onderarmen onbedekt
- De stof van de kleding moet glad en niet pluizend zijn
- Er mag geen stof loshangen
- Liefst een lichte kleur stof
- Was de kleding op 60 graden
Annamarie en Liesbeth blijven op hun werk bezig met infectiepreventie. We gebruiken bijvoorbeeld de filmpjes van Zorg voor Beter”, vertelt Annamarie. Ze sturen deze informatie rond via de nieuwsbrief van hun organisatie. Ze gebruiken ook een blauwe lamp waaronder je kunt zien hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit doen ze af en toe, bijvoorbeeld nadat iemand zijn handen heeft gedesinfecteerd. “Zo blijf het onderwerp leven”, vertelt Liesbeth.
De onderstaande video over infectiepreventie werd in hun organisatie rondgestuurd. Annamarie: “Hierin kun je goed zien hoe bacteriën worden verspreid in een verpleeghuis.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.