De energie van 10.000 verpleegkundigen
- 25 oktober 2017
- Nieuwsbericht
- Excellente zorg
- V&VN Algemeen
De afgelopen dagen ben ik bij het Magnet Conference in Houston geweest. Magnet is de belangrijkste bron van succesvolle verpleging en verpleegkundige strategieën wereldwijd. In Nederland hebben we een eigen systeem opgebouwd specifiek toegespitst op de Nederlandse zorg, Excellente Zorg, waar hetzelfde fundament onder ligt.
Wat heb ik hier veel gezien, gehoord, geleerd en meegemaakt! Ik hoop dat ik met deze blog een klein beetje kan overbrengen wat een mega-trots gevoel ik over heb gehouden aan dit congres. Met 10.000 verpleegkundigen drie dagen alleen maar succes vieren en goede voorbeelden uitwisselen: wat een energie! Wellicht denk je nu, ai wat Amerikaans en positief maar ik denk dat we er nog wel wat van kunnen leren.
Trots en kippenvel
Op de eerste dag van het congres ging het over trots zijn: op wat je hebt bereikt met elkaar en op het besef dat jij daaraan bijdraagt. Het meest overweldigend vond ik het plenaire deel waar alle organisaties die de Magnet accreditatie dit jaar behaald hebben, met veel applaus werden binnen gehaald. Elke organisatie heeft daar minimaal 4 jaar hard aan gewerkt, dus dat mag zeker gevierd worden. Door al je collega’s toegejuicht en toegeklapt worden als je op het mega-podium loopt, wat een kippenvel zal dat geven!
LEAD en de voordelen van planning
Op de tweede en derde dag ging het over het uitwisselen van ervaringen. Wat is jouw ervaring als het gaat om shared governance, authentiek leiderschap, cultuurverandering, sturen op uitkomsten, strategische planning, tevredenheid van verpleegkundigen en interprofessionele samenwerking? Twee onthield ik er. Tijdens een presentatie kwam de rol van de leidinggevende naar voren. Daarin werd een mooi acroniem gepresenteerd: LEAD. Dit staat voor
- Love: ondersteun en vertrouw je verpleegkundigen zoals je bij je familie doet,
- Empower: jullie als verpleegkundigen zijn de expert,
- Accept: veranderingen hebben tijd nodig, en
- Delegate: zorg voor realistische doelen en daag verpleegkundigen uit zich te ontwikkelen.
Als verpleegkundige zie ik dit acroniem echt voor wat ik van mijn leidinggevende nodig heb om goed of extra goed te kunnen presteren. Het andere voorbeeld ging over dat het soms best lastig kan zijn voor een team om een nieuwe collega goed in te werken, zeker als er meerdere collega’s door het jaar heen bij komen. Een ziekenhuis pakt dit aan door op 2 (soms 3) momenten in het jaar nieuwe collega’s te laten starten. Daardoor is het voor iedereen duidelijk hoe lang een nieuwe collega op de afdeling werkt en de nieuwe collega’s steun hebben aan elkaar. Ook heb je op bepaalde momenten in het jaar pieken hebt voor de verpleegkundigen om collega’s in te werken, op andere momenten bewaar je de rust wat de zorg aan de patiënt ook ten goede komt. Ik zag de voordelen er wel van in!
Blijven ontwikkelen
Als laatste voorbeeld heb ik verschillende clinical ladders van organisaties gezien. Clinical ladders zijn de carrièrepaden voor verpleegkundigen. Erg mooi om te zien dat je je als verpleegkundige aan bed ook kunt blijven ontwikkelen en daar ook voor gewaardeerd wordt! Een verpleegkundige met wie ik sprak zei het is logisch dat ik mijzelf blijf ontwikkelen, ik wil gewoon graag de beste verpleegkundige zijn voor mijn patiënt, dat willen we toch allemaal? Het mooie is, als ik investeer in mijzelf de organisatie dat ook in mij doet. Daarnaast zie ik daardoor dat de hoger opgeleide verpleegkundige ook veel langer aan bed blijft, wat de kwaliteit van de zorg ook weer verbeterd. In Nederland zie ik helaas veel collega’s toch het bed verlaten als ze hoger opgeleid zijn. Ik snap het wel, in Nederland is de waardering anders, maar willen we de kwaliteit van zorg steeds meer verbeteren, dan is dit wel een van de dingen waar zorginstellingen aandacht voor moeten hebben.
Meer informatie:
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.