Seks met een pilletje op: hel of hemel?
- 6 februari 2024
- Blog/Vlog
- V&VN Algemeen
“Weet je, mevrouw, de seks is echt zoveel leuker dan zonder. Ik voel me vrij, schaamteloos en de orgasmes… wow, die zijn zo intens!” Roy (24) zit tegenover me in de spreekkamer en vertelt dat hij niet vies is van een pilletje.
In tegenstelling tot een paar jaar geleden zien we tijdens onze spreekuren steeds meer drugsgebruik in combinatie met seksueel contact. Eerder zagen we dit vooral bij mannen die seks hebben met mannen, maar nu zien we deze trend overal. We noemen dit chemsex: seks onder het genot van stimulerende middelen.
Ik vraag Roy in hoeverre hij zijn veiligheid waarborgt tijdens de seks waarbij hij drugs gebruikt. “Hoe bedoel je?”, vraagt hij. “Drugs kan seks inderdaad soms fijner of leuker maken”, vertel ik. “Maar er zitten ook wat risico’s aan vast, zoals dat je er te veel van neemt, dat je over grenzen gaat, dat je afhankelijk raakt.” Daar is hij niet zo bang voor, zegt Roy. “Ik doe het alleen met mensen die ik vertrouw. Dat zit wel goed.”
Niet veel later praat ik met Wiebe (35) tijdens het spreekuur. Hij komt voor een PrEP-controle. PrEP is een medicijn dat hem beschermt tegen een besmetting met hiv. Tijdens de controle doen we een bloedonderzoek en soa-tests, bespreek ik met hem of het lukt om de pillen zorgvuldig te slikken en of hij bijwerkingen ervaart.
“Mijn vriend en ik zijn wat gaan experimenteren met drugs en ik moet zeggen: het is echt heel leuk”, zegt Wiebe. “Ik merk wel dat de frequentie steeds meer toeneemt. Eerst haalden we één keer per maand een weekendje door, maar nu bijna ieder weekend.” “Hoe voel je je daarbij?”, vraag ik. Wiebe vertelt dat hij nog geen grote zorgen heeft, maar dat hij wel ziet dat de grenzen vervagen. “Het is zo verleidelijk.”
Hij beseft ook dat seks zonder stimulerende middelen steeds minder interessant wordt. “Na het vorige gesprek bij jullie hier op de poli, heb ik toch besloten om mezelf aan te melden bij Mainline (een organisatie die mensen ondersteunt om drugs op een veilige manier te gebruiken, red.). Gewoon preventief, zodat ik het veilig houd voor mezelf en mijn vriend.” Een heel mooie stap, die Wiebe zelf heeft gezet.
Christa werd wakker in een vreemde ruimte, compleet ontbloot en met een pijnlijke vulva
Dat mijn werk er een van contrasten is, mag duidelijk zijn. Want weer later op het spreekuur zie ik Christa (18), die terugkomt voor een behandeling. Ze is slachtoffer van seksueel geweld en heeft daarbij een soa opgelopen. Christa vertelt dat ze het er heel moeilijk mee heeft. Vooral omdat ze zich er weinig van herinnert. Christa heeft mogelijk drugs toegediend gekregen zonder dat ze het wist. Ze werd wakker in een vreemde ruimte, compleet ontbloot en met een pijnlijke vulva. “Ik wil zo graag weten wat mij is aangedaan…”
Christa krijgt gelukkig hulp vanuit Blauwe Maan, een organisatie die vrijwillig slachtoffers van seksueel geweld ondersteunt. “Zo’n fijne plek, ik ben dankbaar dat jullie mij hierop wezen. Ik had die zelf niet gevonden, denk ik.”
Chemsex brengt niet in alle situaties genot. Maar drugsgebruik is een gevoelig onderwerp voor veel cliënten die wij zien. Vaak is het niet iets wat openlijk wordt gedeeld. In gesprek met cliënten is het dan ook erg belangrijk om zoveel mogelijk zonder oordeel te luisteren en te praten, en samen op zoek te gaan naar wat zij nodig hebben om veilig met drugs in combinatie met seks te kunnen omgaan.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.