V&VN Magazine: Gezondheidsverschillen
- 12 juni 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Het maakt voor je gezondheid veel uit in wat voor gezin je bent geboren en in welke wijk, welke opleiding je hebt gevolgd, of je een goedbetaalde baan hebt en of je in een gezonde leefomgeving woont. Gezondheidsverschillen tussen arme en rijke mensen – en tussen praktisch en theoretisch opgeleiden – krijgen daarom veel aandacht in de politiek en maatschappij.
In de nieuwste editie van V&VN Magazine vertellen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten wat zij doen om de gezondheid van hun patiënten te verbeteren en gezondheidsverschillen te verkleinen.
Zoals Jeroen Ulle (1970), transferverpleegkundige in het Zaans Medisch Centrum. Hij staat op de cover van dit magazine. Jeroen ziet de gezondheidsverschillen toenemen, en dat heeft gevolgen voor zijn werk. "Patiënten met een somatisch probleem én een verslaving zijn moeilijk uit te plaatsen." Een groot netwerk, korte lijntjes en goed op de hoogte zijn van de Sociale Kaart zijn volgens hem dan cruciaal voor een passende transfer. En, "minder loketten".
Verder in dit nummer:
Gezondheidsverschillen: oorzaken en gevolgen
De welvarendste mensen in Nederland worden ruim 8 jaar ouder dan de minst welvarende mensen. En ze leven 24 jaar langer in goede gezondheid. Feiten en cijfers over sociaal-economische gezondheidsverschillen.
'Mensen willen niet betutteld worden'
Drie verpleegkundigen en een verzorgende IG vertellen over de hindernissen én de successen in hun pogingen om gezondheidsverschillen te verkleinen. Wijkverpleegkundige Jacqueline Hendriks (1970): "Sinds ik dit werk doe, weet ik hoeveel het uitmaakt waar je wieg heeft gestaan."
Lees verder onder de foto.
Ledenpeiling: zo ervaren wij gezondheidsverschillen
1.467 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit het V&VN-ledenpanel (33.763 leden) werkten mee aan een peiling over gezondheidsverschillen. "Het zou mooi zijn als er spreekuren ontstaan voor cliënten waarbij hun kennis wordt vergroot of waar ze lotgenoten kunnen ontmoeten."
Bekijk hier alle peilingresultaten.
Op route met verzorgende IG Hanny
Binnen de oude stadssingel van Gouda wonen mensen in prachtige grachtenpanden én in sociale woningbouw. Verzorgende IG Hanny van den Berg (1962) heeft cliënten van alle rangen en standen. "Nu zie je vaker dat mensen hun armoede verbloemen en daar ook bij familie en bekenden niet voor uit durven komen."
'Ik ben een betere bestuurder nu ik ook verpleegkundige ben'
Sommige zorgprofessionals gaan de politiek in, maar andersom gebeurt het ook. Reinie Melissant-Briene (1965) is burgemeester van Gorinchem én sinds kort ook verpleegkundige. Afgelopen maart nam ze haar hbo-v diploma in ontvangst. Wat doet zij om de gezondheidsverschillen in haar stad te verkleinen?
Zij maakt het verschil
Lucyl Verhoeven (1966) is verpleegkundig specialist longgeneeskunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ze geeft haar patiënten niet alleen medische en verpleegkundige zorg, maar ook psychosociale ondersteuning. "Ik heb al snel door of mensen uit een achterstandssituatie komen, want ik kom zelf uit zo’n gezin."
Kennistest: Wat weet jij over zorg mijden?
Soms houden mensen zorg af, terwijl ze die nodig hebben om ergere gezondheidsklachten te voorkomen. Herken jij de signalen? Weet je wat je het best kunt doen om zorgmijders toch te helpen? Doe de test!
'Gratis en in groepjes, dat zou mooi zijn'
Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die diabetes hebben, weten dat gezond leven belangrijk is. Toch lukt het hen vaak niet om gezonder te eten en meer te bewegen. Hoe komt dat? Verpleegkundig specialist Sima Bakaja (1989) zocht het uit.
Sien van Hulst (1868-1930) moest niets hebben van bakerpraatjes
De Harlingse Sien van Hulst zette zich haar hele leven in voor professionele wijkverpleging en kraamzorg. Haar motto was ‘Door allen, voor allen’. De gezondheidsverschillen tussen rijk en arm waren destijds veel groter dan nu. Verschillen in leefomstandigheden speelden ook toen al een grote rol. Bij welvarende mensen, zoals de familie Van Hulst, kwam tuberculose bijvoorbeeld minder vaak voor dan bij de armen.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.