Winnaars Anna Reynvaan Prijzen 2018 bekend
- 31 mei 2018
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Mantelzorgers direct postoperatief betrekken in de zorg helpt echt
Het kan raadzaam zijn mantelzorgers al tijdens de ziekenhuisopname actief bij de zorg te betrekken. De mantelzorg na het ontslag verbetert daardoor merkbaar. Dat blijkt uit het onderzoek waarvoor verpleegkundige en klinisch epidemioloog Anne Eskes van het AMC op donderdag 31 mei de Anna Praktijkprijs 2018 kreeg.
Anna Eskes en haar collega’s ontwikkelden een project waarin mantelzorgers werden ingezet bij de zorg voor volwassenen die een pancreas- of oesophagusoperatie hadden ondergaan. Tijdens de opname fungeerden verpleegkundigen als hun ‘coaches’. Vergeleken bij een controlegroep leken de patiënten in kwestie na hun ontslag frequenter te mobiliseren, tanden te poetsen en ademhalingsoefeningen te doen. Patiënten en mantelzorgers in de interventiegroep waren bovendien meer tevreden met de ziekenhuisopname dan patiënten in de controlegroep. Negen op de tien mantelzorgers zeiden zich door het mantelzorgprogramma beter voorbereid te voelen op het ontslag.
De Praktijkprijs is Eskes op donderdag 31 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt door voormalig CDA-kamerlid Sabine Uitslag. Dat gebeurde voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing door Cynda Rushton, hoofd van de School of Nursing van Johns Hopkins University (VS).
Studentenprijs 2018
De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs 2018 richtte zich op aandacht voor zingeving op een medisch psychiatrische unit. Annemap Postuma van Hogeschool Viaa beschrijft in haar winnende artikel de omgang met een ethisch dilemma. Ze slaagt erin verpleegkundigen evidence-based handvatten aan te reiken om de ‘methodische onhandigheid’ het hoofd te kunnen bieden die in dit soort situaties vaak optreedt.
Wetenschapsprijs 2018
De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs ging dit jaar naar verpleegkundig pijnconsulent Rianne van Boekel (Radboudumc/HAN). Rianne en haar team vroegen duizend patiënten hoeveel pijn ze hadden bij het bewegen, op dag 1 tot en met 3 na de operatie. Ook registreerden ze de complicaties die tot 30 dagen na de operatie optraden. De resultaten suggereren dat veel pijn op de eerste postoperatieve dagen leidt tot een verhoogde kans op zorggerelateerde infecties, waaronder urineweg- en wondinfecties. Van Boekel pleit er daarom voor juist in de eerste dagen nog meer aandacht te besteden aan pijn en pijnbestrijding.
Over de Anna Reynvaanlezing
De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door AMC en VUmc. V&VN is sponsor van de Praktijk- en Studentenprijs.
Lees ook: Genomineerden Anna Reynvaanprijzen 2018 bekend
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.