Praktijkopleider
Erkenning praktijkopleider
Het praktijkdeel van de MANP-opleiding volgt de verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios) bij een praktijkinstelling, onder toezicht van een door de RSV erkende praktijkopleider (verpleegkundig specialist). Dit is een van de vereisten om na afronding van de MANP-opleiding geregistreerd te kunnen worden in het Verpleegkundig Specialisten Register.
Een praktijkopleider moet zich houden aan de eisen zoals opgenomen in de beleidsregel ‘Erkenning praktijkopleider'. De RSV raadt verpleegkundig specialisten die praktijkopleider willen worden dan ook aan om voorafgaand aan het aanvragen van erkenning deze beleidsregel goed door te nemen.
De tien erkende opleidingsinstellingen voor de opleiding tot verpleegkundig specialist hebben gezamenlijk een profiel opgesteld voor de praktijkopleider en opleidingsgroep. In dit profiel praktijkopleider en opleidingsgroep staat wat er van de praktijkopleider en de andere leden van de opleidingsgroep (bijv. medisch leermeesters) wordt verwacht bij het opleiden van een verpleegkundige tot verpleegkundig specialist.
Procedure aanvraag erkenning
De procedure voor het aanvragen van erkenning gaat als volgt:
- De beoogd praktijkopleider heeft afspraken gemaakt met de praktijkinstelling en de opleidingsinstelling.
- Vervolgens vraagt zij erkenning aan via onderstaande knop ‘Aanvragen erkenning praktijkopleider’.
- De RSV erkent, na goedkeuring, de praktijkopleider en zet deze als zodanig in het systeem.
Overzicht praktijkopleider
Als praktijkopleider krijg je via je Mijn V&VN-account toegang tot een overzicht waar je alle verpleegkundigen in opleiding tot specialist (viossen) ziet die aan jou als praktijkopleider zijn gekoppeld:
- Log in op je Mijn V&VN-account;
- Klik na inloggen op 'Mijn registers';
- Klik vervolgens op ‘Overzicht praktijkopleider’.
Zodra je minimaal twee maanden de praktijkopleider bent van een vios, is het mogelijk om een bewijs van erkenning op te vragen. Je vraagt eenvoudig het bewijs van erkenning aan via het overzicht onder de kop ‘Erkenning’. Kies vervolgens het betreffende jaar en klik op 'Certificaat aanvragen'. Het certificaat wordt per e-mail aan je verzonden.
Tarief
Het tarief voor de erkenning van de praktijkopleider is verwerkt in het tarief praktijkopleidingsplaats dat jaarlijks wordt betaald door de praktijkinstelling. Lees meer over de tarieven.
Erkenning geneeskundig specialist als praktijkopleider
Uitgangspunt in het Algemeen Besluit is dat ‘de beroepsgroep de eigen (toekomstige) beroepsgenoten opleidt’. In de beschrijving van de erkenningseisen voor praktijkopleiders, wordt er dan ook vanuit gegaan dat (naast een aantal andere vereisten) de praktijkopleider een verpleegkundig specialist is. Momenteel staat er nog een overgangsbepaling in het Besluit waardoor het (alleen onder bepaalde voorwaarden) voor geneeskundig specialisten mogelijk is om erkenning aan te vragen als praktijkopleider.
Artikel 33 1. (overgangsbepalingen) In afwijking van artikel 18, eerste lid, kunnen geneeskundig specialisten als praktijkopleider worden erkend, indien er binnen een expertisegebied waarbinnen een verpleegkundig specialist wordt opgeleid geen verpleegkundig specialist werkzaam is die voldoet aan de eisen in artikel 17.
Als het noodzakelijk is om gebruik te maken van de overgangsbepaling, dan kan je via de ‘knop’ hierboven de aanvraag indienen. Sinds april 2024 wordt een aanvraag van een geneeskundig specialist alléén nog in behandeling genomen als de hoofdopleider van de betrokken MANP-opleiding (hogeschool) hiervoor akkoord geeft. Hiervoor ontvang je, na afronding van je aanvraag, per e-mail instructies.
NB: het is niet de bedoeling om zelf het akkoord aan te leveren. Dit moet door de betrokken MANP-hoofdopleider worden toegezonden aan de RSV. (De contactgegevens kun je hier vinden.)
Meer informatie
Meer informatie over de erkenning van praktijkinstellingen en praktijkopleider, of over de opleiding tot verpleegkundig specialist, vind je in de brochure ‘Informatie voor de praktijkinstelling’. Tevens is voor een erkende praktijkopleider informatie over de praktijkopleidingsplaats en de visitatie van belang. Om zicht te krijgen op de kwaliteit van het praktijkonderwijs binnen jouw instelling en om te bepalen waar jullie ambities voor verdere ontwikkeling liggen, kun je gebruik maken van het Kwaliteitskader RSV en de bijbehorende zelfevaluatie. Binnen je instelling kun je hiervoor (ook) contact opnemen met diegene die door het bestuur is aangewezen als gemandateerd beheerder.