Ethiek
Ethiek in onlosmakelijk verbonden aan het beroep van verzorgenden, verpleegkundigen, en verpleegkundig specialisten. Je bent dag in dag uit bezig om het goede te doen voor de mensen voor wie je zorgt. Maar wat dat goede is, dat is lang niet altijd even duidelijk. Als jij je bezighoudt met deze vraag, dan ben je bezig met ethiek!
Om je te ondersteunen bij ethiek in je vak is deze themapagina Ethiek gelanceerd. Deze pagina is vol in ontwikkeling, we zullen de komende periode steeds meer toevoegen. Zoals een ethisch woordenboek, publicaties en casuïstiek.
Mis je iets op de website of wil je iets bijdragen? Laat het ons weten.
Bestuurscommissie Ethiek
Wist je dat V&VN ook een eigen Bestuurscommissie Ethiek heeft? In de commissie zitten verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en ethici. De commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies over allerlei ethische thema die spelen in de praktijk.
Meer weten over bestuurscommissies?
Als zorgverlener kom je vaak in lastige situaties terecht, waar morele vragen of twijfel uit voortkomen. CURA is een instrument dat je ondersteuning biedt bij lastige situaties. CURA bestaat uit vier processtappen: 1) Concentreren 2) Uitstellen 3) Reflecteren 4) Actie ondernemen.
Morele StressAls verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist heb je de verantwoordelijkheid om het goede te doen voor de mensen waar je voor zorgt. Wanneer je onvoldoende tegemoet kan komen aan de waarden die voor je patiënt, zijn/haar naasten of jezelf van belang zijn dan gaat goede zorg wringen. Je kan niet de zorg geven die je zou willen geven en ervaart onzekerheden, onmacht of bezorgdheid. Dit kan leiden tot morele stress.
Omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening Onvrijwillige Zorg (Wet Zorg en Dwang)Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang ingevoerd. Deze wet regelt onder welke voorwaarden onvrijwillige zorg, zoals vrijheidsbeperkende maatregelen, bij cliënten is toegestaan. Het uitgangspunt van de wet is ‘Nee, tenzij’.