Infectiepreventie
Handen desinfecteren, lange haren in een staart en geen sieraden. Wie in de zorg is er niet bekend met infectiepreventiemaatregelen? Door deze maatregelen goed op te volgen, bescherm je kwetsbare cliënten of patiënten – en ook jezelf – op korte termijn tegen besmetting met ziekmakende micro-organismen. Besmettingen die uiteindelijk kunnen leiden tot onwenselijke en onnodige infecties of zelfs virusuitbraken.
Op lange termijn helpen de maatregelen bij het voorkomen van onnodige infecties en daarmee aan het voorkomen van antibioticaresistentie. Geen overbodig luxe als je bedenkt dat volgens Britse onderzoekers in 2050 jaarlijks meer mensen zullen sterven aan antibioticaresistentie dan aan kanker. Het juist toepassen van infectiepreventiemaatregelen is dus uitermate belangrijk. Toch blijft het voor organisaties en zorgprofessionals een uitdaging om samen de maatregelen in de dagelijkse werkpraktijk te verankeren.
Wat doet V&VN?
1. Samen werken aan infectiepreventie
Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en het voorkomen van infecties structureel onderdeel worden van het dagelijks werk? Van dat van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines zoals schoonmaakmedewerkers, zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie. V&VN werkt in het project 'Samen werken aan infectiepreventie' samen met Verenso, ActiZ, Waardigheid en trots voor de toekomst, VHIG, Vilans en het ministerie van VWS om de ouderenzorg (verpleeghuiszorg) daarbij te helpen. Organisaties worden onder andere ondersteund met werksessies. Deze worden afgestemd op de behoefte van elke organisatie. Zij krijgen handvatten om er daarna zelf verder mee aan de slag te gaan.
Ben je geïnteresseerd en wil je ook deelnemen met jouw (verpleeghuis)organisatie? Er is nog ruimte in het project om nieuwe organisaties te begeleiden. Je vindt meer informatie en kunt je aanmelden op de website van Vilans (klik op de button).
Drie animatievideo’s zetten feiten en fabels op een rij
“Sieraden mogen niet, maar een trouwring mag wel.” “Gelnagels zijn keihard, daarin kunnen echt geen bacteriën gaan zitten.” “Je handen drogen echt uit van desinfectans.” Zorgmedewerkers hebben soms hardnekkige ideeën over infectiepreventie. Ook is er vaak verwarring over de regels: wat mag nu wel, en wat mag niet? Loop jij daar in jouw organisatie ook regelmatig tegenaan? In deze animatievideos zetten we alle feiten helder op een rij. Laat ze aan je collega’s zien om alle fabels rondom de regels van infectiepreventie de wereld uit te helpen.
Ben jij in jouw organisatie bezig met infectiepreventie en hoor jij ook regelmatig collega’s zeggen dat gel- en kunstnagels wél mogen omdat die niet kunnen afbrokkelen? Ontkracht die fabel met deze animatievideo! Hierin wordt helder uitgelegd waarom niet alleen nagellak, maar ook kunst- en gelnagels niet zijn toegestaan als je als zorgprofessional aan het werk bent.
Droogt handalcohol je handen uit? Mag je handschoenen desinfecteren? Er zijn nog veel vragen rondom het wassen en desinfecteren van de handen. Wanneer doe je wat, en wat is waar en niet waar? In deze animatievideo leggen we alles kraakhelder uit!
In de zorg heb je regelmatig te maken met cliënten die bijvoorbeeld na een val bloeden, die moeten overgeven of die even hun plas niet kunnen ophouden. Goede reiniging en desinfectie zijn dan superbelangrijk om infecties te voorkomen. Is er in jullie organisatie vaak discussie over wat daarbij de beste manier is? In deze animatievideo zetten we alles op een rij.
Heb jij infectiepreventie en hygiënisch werken als extra aandachtsgebied binnen je team? En heb je behoefte aan inspiratie om met je collega’s aan de slag te gaan en ze mee te krijgen in het beter en consistent toepassen van alle infectiepreventiemaatregelen? Het driedelige webinar ‘Waarom doen ze niet gewoon wat ik zeg?’ helpt je op weg.
Voor de meeste verzorgenden IG en verpleegkundigen is het niet meer dan logisch: je nagels houd je kort, net als de mouwen. Maar hoe voor de hand liggend het voor de ene collega is om dit soort hygiëneregels te volgen, zo moeilijk is het voor anderen om hierop scherp te zijn en te blijven. “Je wilt niet op je geweten hebben dat je iemand ziek maakt.”
De juiste persoonlijke hygiëne is cruciaal als je in de zorg werkt. Maar hoe doe je dit goed? Wat mag wel en wat niet? Kwaliteitsverpleegkundige Laura Varekamp-Koopmans laat je in deze video zien hoe je jezelf volgens de juiste infectiepreventie voorschriften voorbereidt op je dienst. “Je wilt niet op je geweten hebben dat je iemand ziek maakt.”
2. V&VN ontwikkelt richtlijnen en handreikingen
V&VN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen, handreikingen en leidraden op het gebied van infectiepreventie. We leveren inhoudelijke input in werkgroepen, focusgroepen en bij knelpuntenanalyses.
Wat kun jij doen?
Natuurlijk wil je voorkomen dat een cliënt door jou toedoen een infectie oploopt of door een virusuitbraak in isolatie moet. We hebben tijdens corona meegemaakt tot wat voor een mensonwaardige situaties dat kan leiden. En toch blijkt het in de praktijk lastig om de juiste infectiepreventiemaatregelen toe te passen. Die maatregelen richten zich op het voorkomen van een besmetting met ziekmakende micro-organismen. Daarbij is er vooral aandacht voor: persoonlijke hygiëne, handhygiëne, hygiënisch werken en persoonlijke beschermende middelen (pbm). Dit kun jij doen:
1. Ben op de hoogte van de geldende infectiepreventie richtlijnen, leidraden en protocollen.
2. Ken de infectiepreventieregels rondom persoonlijke hygiëne en doe regelmatig een check voor je dienst, bijvoorbeeld met behulp van de poster Persoonlijke hygiëne in beeld (pag. 3).
3. Ken de infectiepreventieregels voor handhygiëne en houd je eraan.
4. Ga het gesprek aan binnen jouw organisatie over hoe in jullie team wordt omgegaan met hygiënisch werken en het belang ervan. Dat kan te allen tijde, maar met name na een besmetting. Op de pagina Belang van hygiënisch werken van Zorg voor Beter vind je allerlei tools die daarbij helpen.
5. Denk mee over hoe je op een leuke manier continu aandacht voor hygiënemaatregelen kunt vragen in jouw organisatie. De Wegwijzer Infectiepreventie bevat tips en tools.
- 20 januari 2022
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Zorgorganisatie zet TikTok-challenge in voor betere infectiepreventie
De pandemie heeft het belang en de urgentie van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties in de ouderenzorg benadrukt. Maar hoe pak je dat op een duurzame manier aan? Het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ ondersteunt de ouderenzorg daarbij.
- 19 januari 2022
- Nieuwsbericht
- Richtlijnen en protocollen
- V&VN Algemeen
‘Infectiepreventie gaat de uitdaging van de toekomst worden’
In de nieuwe richtlijn Zorginfecties wordt uitgebreid aandacht besteed aan infectiepreventie en hygiënisch werken in de zorg. In hoeverre gaat dit goed in de praktijk? Wondconsulent Jolet Wiering: “Dit gaat de uitdaging van de toekomst worden.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.